Oldalak

Keresés

2011. július 23., szombat

Korfu I. - a szigetről röviden

Információszerzés és történelem

Sok idő telt el a legutóbbi bejegyzésem óta, de ami késik nem múlik. A következőkben a zöld görög szigetre kalauzolom el a kedves olvasót. Nálam bevált dolog, hogy az úti cél kiválasztását követően elkezdek úti könyvet és videót keresni a kiszemelt helyszínről. Ez Korfu esetében is így volt. Hosszas bíbelődés után a Booklands 2000 Kiadó könyvét választottam, amelyet Mike Gerrard írt. A könyvsorozat rodoszi változatát már használtam és nekem bevált. Kellően kicsi, hogy magaddal vidd bárhová is mégy, ugyanakkor elegendő információt foglal össze a látnivalókról és a hely bemutatásáról. Utazási filmek közül kisebb a választási lehetőség, ezen a téren a választásom az Útiflm kiadó dvd-re esett.

A sziget a görög és az albán partok előtt húzódik, a szárazföld és a sziget között a legkisebb távolság egyesek szerint 2,5 km, ami mások szerint csak 1 km (mindkét verzió elhangzott a szervezett utak egyikén). A szárazföld, az időjárás függvényében, nagyon jól kivehető és a szigethez hasonlóan dombos vidékről van szó. Korfu, vagy ahogy a helyiek mondják Kerkyra, a Jón-szigetek második legnagyobbja, hossza 58 km, míg szélessége 27 km. A sziget északról dél felé haladva keskenyedik és sarló formát vesz fel.

A sziget történelme rendkívül változatos, mert nagyon sok nép uralkodott rajtuk. Ez nem csoda, hiszen a sziget fekvése stratégiai szempontból kiváló, amit sokan felismertek. Uralkodott itt a Római Birodalom, Bizánci Birodalom, Velenceiek, Franciák és a Brittek. A sokszínűség a fővárosban szembetűnő a leginkább, hiszen minden egyes népcsoport hozzátett valamit ahhoz, hogy a sziget jelenlegi képe kialakuljon. Az utókor számára a legtöbbet a britek hagytak, talán köszönhető ez annak, hogy a legutolsó uralom az ő nevükhöz fűződik. Az internet segítségével nagyon sok hasznos dolgot megtudhatunk a szigetről, véleményem szerint a legjobb a korfuinfo.hu internetes oldal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése