Oldalak

Keresés

2009. szeptember 19., szombat

Franciaországi körútazás II.

Barlangrajzok Közép-Franciaországban, Lascaux város határában

A francia fővárostól mintegy 520 km-re délre található a Lascaux II nevet viselő helyi turista látványosság. A helység arról nevezetes, hogy időszámításunk előtt 17.000 évvel a ma élő ember akkori őse (Homo Erectus) az itt található barlangban rajzokat festett a barlang falára. Az idegenvezető elmondása szerint a barlang felfedezése véletlennek volt köszönhető. Egy, a kutyájával a természetben sétálló férfi arra lett figyelmes, hogy a kutyája eltünt mellőle és az ugatását hallja csak. A kutyus beleesett a barlang egyik ki/bejáratába. A férfi segítséget hívott, hogy megkeresse a kutyáját és eközben fedezték fel a barlang „kincsét”. A látványosságnak hamar híre ment, és özönlöttek a túristák, hogy láthassák a barlangrajzokat. Ez egy előre nem sejthető problémához vezetett. A folyamatos hőmérséklet változás és a látogatók által kilélegzett szén-dioxid miatt a rajzok rongálódni kezdtek. Több lehetőséget is kipróbáltak a probléma orvoslására, de végül az eredeti helyszín bezárása mellett döntöttek a szakértők és a tulajdonosok. Mivel az érdeklődés nagy volt, ezért egy privát kezdeményezésre az eredeti helyszín mellett felépítették a barlang egyes részének pontos másolatát, a Lascaux II-t, amely látogatható fejenként 8,5 euroért. Az idegenvezetés kb 30 percig tart a föld alatt. A várakozás alatt a helyi szuvenír boltban lehet időt tölteni. Az irodalom az őskor Sixtus kápolnájaként tesz említést a helyszínről.
Ami lényeges, hogy jegyet nem lehet a helyszínen vásárolni, hanem a szomszédos Montignac városának turista információs irodájában kell megállni ezért. Ez néhány kilométerre van a helyszíntől.
Ez a vidék gazdag őskori földalatti barlangrajzokból, emlékekből. Az idegenvezető azt javasolta, hogy Roufignac-ra látogassunk el, ahol közel 150 bölényt ábrázoló barlangrajz látható, valamint Les eyes du Tayac, ahol egy csodás cseppkőbarlang található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése