Oldalak

Keresés

2010. augusztus 1., vasárnap

Rodoszi nyaralás III.

Rodosz város bevétele

A főváros nagyon közel van a hotelhez, kb 15-20 perc alatt bent van a klimatizált busz a pályaudvaron, amely az óváros egyik bejáratánál található. A buszjegy 2€-ba kerül fejenként utazásonként. Az óvárost körülvevő védőfalon rengeteg bejárat található és mindegyik nevezetes valamiről. Lehetőség van a városfalak között, ami korábban vizesárokként funkcionált, végigsétálni az óváros körül. Az idelátogatónak fel kell készülnie, hogy árnyék nem nagyon van a „vizesárokban” és megterhelő tud lenni a 35-40 fok, tehát folyadék mindig legyen nálunk. Az óváros itt is pont olyan, mint amit egy óvárostól el lehet várni: hosszú sétálóutcák telis tele boltokkal, éttermekkel. A „Socrateus”-nak nevezik a főutcájukat, amely a teljes óvárost keresztülszeli a tengertől a Nagymesterek Palotájáig (Magnus Magister”s Palace). A palotát térítés ellenében lehet látogatni, melynek ára 6€ fejenként. Egy monumentális építmény, amely ablakaiból a Mandraki kikötő látványa tárul elénk. Azt mondanom sem kell, hogy a Palota falai között nagyon kellemes hűvös van, ahol picit lehet szusszanni a kinti nagy meleg után.



Az óváros „bevétele” után a kikötőt vettük célba. A belső, kisebb hajók és yachtok fogadására alkalmas kikötő a Mandraki. Ez ismeretes arról, hogy a monda szerint a bejáratánál állt a Rodoszi kolosszus, amely egy földrengés következtében összeomlott. Jelenleg a sziget két jelképe található az egykori világcsoda helyén: a szarvas és az őzsuta. Innen csodálatos kilátás nyílik a Nagymesterek Palotájára, az óvárosra és a tengerre. A belső kikötő mellett található egy külső is, az Emborio, ahol a nagyobb tengerjáró hajók horgonyoznak. A két kikötőt elválasztó védőfalon a 13-ból fennmaradt 3 szélmalom található, amely ott jártunkkor felújítás alatt volt, míg a fal végében a világító torony és a hozzá tartozó épület együttes áll. A főváros a sziget északi csücskén fekszik, ahol egy tengeri akvárium kapott helyet és a kikötőből a tengerparton végig sétálva elmentük ebbe a múzeumba. A belépő 5,5€-ba került és utólag úgy véltük, hogy nem érte meg. Szokás mondani, hogy az ár-érték arány nem volt összhangban. Hűvös volt, mert a föld alatt van, de néhány akvárium és kipreparált tengeri élőlényt lehetett megnézni. A kikötő és ezen a keleti partszakaszon rengeteg luxushotel van, és tényleg olyanok, hogy megszólalnak. Itt ráleltünk egy Starbucks Caféra is, bár ebből legalább 3-at láttunk a szigeten. Ami számomra érdekes volt, hogy sokan szaladgáltak Hard Rock Cafe-s pólóban, de a kávézót nem találtam meg, pedig bebarangoltuk a várost és a szigetet is. A sziget északi végében csodás kilátás nyílik Törökországra és a magasló hegyvonulatokra, amely 16 km-re van a görög szigettől és van lehetőség a kikötőből induló turistahajóval átmenni 1 napra. A

sziget ezen csücske kavicsos, de inkább a nagyobb fajtából és itt összeér a szigetet délről ostromló Földközi-tenger és északról ostromló Égei-tenger. Alapvető különbség, hogy a Földközi nagyon csendes és hullámmentes, míg az Égei ennek ellentettje. Azért bemerészkedtünk, de a hullámok beterítettek.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése