A bejegyzés első része itt tekinthető meg, az alábbiakban a folytatás következik.
Az előzőekben a vizes oldalról mutattam be a térséget, de ahogyan előző bejegyzésem bevezetőjeként írtam, számos egyéb programlehetőség vár a turistára a szárazföldön is. A Balatonra vonatkozó sztereotípiámat már említettem korábban mely szerint, ha rossz idő van, akkor mindenki kirándulni indul, ugyanakkor jó időben nem lehet bejutni a strandokra. Ezt csak megerősíteni tudom, mert az ott tartózkodásunk alatt az időjárásra nem volt panasz, többnyire napközben kirándultunk.



A
Balaton-felvidék egyike hazánk borrégióinak és kis csapatunkkal bevett szokásunk, hogy egy helyi ismert vagy kevésbé ismert bortermelőjéhez borkóstolásra ellátogatunk. Ez itt sem volt másképpen és a
választásunk végül a Csáfordon található Veress családi pincészetre esett.
Könnyen meg lehet találni, a település templomától vezető út mentén találjuk a
pincészetet a domb teteje felé, ahonnan pompás kilátás nyílik a dombvidékre. A
háziak kedvesen fogadtak. Több kóstolási csomagból lehet választani, amelyek a
kóstolt borok darabszámában tértek el egymástól. Választásunk egy 1.800 Ft/fő
csomagra esett, amelyben 5 féle bor volt, 4 száraz (pl.: rizlingszilváni,
olaszrizling, szürkebarát, pintes) és 1 kései szüretelésű (Sauvignon blanc).
A kóstolás mellé javaslom, hogy a paraszttálat ne hagyjuk ki, amely 2.500 Ft/fő. Kolbász, szalonna, sonka, sajtok, zöldségek, túró került fel az asztalra igényesen előkészítve. A borászat különlegessége a Pintes névre hallgató szőlőfajta. A vacsora alatti beszélgetésből megtudtuk, hogy ez egy elveszettnek hitt szőlőfajta volt, amit a véletlen folytán megtaláltak, amit egyedüliként a Veress borászat gondoz és termeszt. Jelenleg még kutatások folynak, hogy mire is képes a bor, illetve, hogy az eredményeket mérésekkel is alá lehessen támasztani. Azt már tudni lehet a fajtáról, hogy képes bő termésre, bár jelenleg visszafogott terheléssel termesztik. Kimagasló az egészségre gyakorolt hatása a fajtára jellemző egyedi jellemzők miatt, amely alátámasztására már évek óta folynak a kutatások, vizsgálatok. Még jó pár év kell, hogy a Pintes berobbanjon a bortérképre, amelyhez kitartást kívánok a Veress családnak, de addig is egy kis zalai borkülönlegességként érdemes megkóstolni. Természetesen a borkóstolás és a vacsora végeztével lehetőségé van palackok vásárlására, a száraz borok 1.500 Ft/palack, míg a kései szüretelésűek 4.200 Ft/palack áron mozognak. Egészségükre!
A kóstolás mellé javaslom, hogy a paraszttálat ne hagyjuk ki, amely 2.500 Ft/fő. Kolbász, szalonna, sonka, sajtok, zöldségek, túró került fel az asztalra igényesen előkészítve. A borászat különlegessége a Pintes névre hallgató szőlőfajta. A vacsora alatti beszélgetésből megtudtuk, hogy ez egy elveszettnek hitt szőlőfajta volt, amit a véletlen folytán megtaláltak, amit egyedüliként a Veress borászat gondoz és termeszt. Jelenleg még kutatások folynak, hogy mire is képes a bor, illetve, hogy az eredményeket mérésekkel is alá lehessen támasztani. Azt már tudni lehet a fajtáról, hogy képes bő termésre, bár jelenleg visszafogott terheléssel termesztik. Kimagasló az egészségre gyakorolt hatása a fajtára jellemző egyedi jellemzők miatt, amely alátámasztására már évek óta folynak a kutatások, vizsgálatok. Még jó pár év kell, hogy a Pintes berobbanjon a bortérképre, amelyhez kitartást kívánok a Veress családnak, de addig is egy kis zalai borkülönlegességként érdemes megkóstolni. Természetesen a borkóstolás és a vacsora végeztével lehetőségé van palackok vásárlására, a száraz borok 1.500 Ft/palack, míg a kései szüretelésűek 4.200 Ft/palack áron mozognak. Egészségükre!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése