Oldalak

Keresés

2017. augusztus 6., vasárnap

Nagygörbő, avagy kirándulás a zalai Balatonnál - 1.rész

Az idő csak rohan, újra itt a nyár, a kikapcsolódás, a pihenés, a napozás és a strandolás ideje, amit már a szálláshely előfoglalásának pillanatától kezdve mindenki vár. Velünk sem volt ez másképp, hónapok óta vártuk az újbóli találkozást, az új közös élmények megszerzését. Az idei úti célunk a Balaton nyugati sarkától alig 30 km-re északra található, kis Zala megyei település Nagygörbő volt, a Vadlány Vendégház. A választás azért esett erre a helyre, mert az elvárásainknak tökéletesen megfelelt. Rendelkezik a kellő számú szobával, bográcshellyel, gyermekek számára nagy kerttel és játszótérrel, valamint önellátók lehettünk. Bár a szállás közvetlen szomszédságában található a buszmegálló, de a megközelítést és a programtervezést saját járművel javaslom. A vendégházat könnyen meg tudjuk közelíteni, Kisgörbő felől, a település határában már tábla jelzi, hogy merre kell menjünk. A Vadlány két épületből áll. Az egyik a „Kégli” névre hallgat, két szoba, a közös konyha és az étkezőt is magába foglaló közösségi tér található itt, amelyhez egy nagy terasz is kapcsolódik, egyedi hangulatot biztosítva lakói számára. A másik, a „fő” épület, amelyben több apartman, a közös konyha és étkező kapott helyet. A konyha minden igényt kielégítően fel van szerelve, az étkező pedig kellően tágas. Két apartman esetében a lenti szinten önálló nappalival, étkezővel, konyhával és WC-s fürdőszobával rendelkezik, míg a hálóhelyek a fenti tetőtérben kerültek kialakításra. A harmadik apartman két egymásba nyíló szobából áll a tetőtérben, a fürdőszoba és a mellékhelyiség a földszinten van. Az épület teljes hosszában kialakításra került egy terasz, amelyen minden apartmanhoz kiülős fa kerti székek és asztal tartozik. A főépület a fákkal árnyékolt kertre néz, amely távoli sarkában egy kis játszótér hintával, csúszdával, míg a bográcsos főzőhely a parkoló felöli oldalon a meggyfa árnyékában kapott helyet. Minden adott hozzá, hogy a vendég pihenéssel és feltöltődéssel töltse az értékes szabad idejét.
Az ország ezen vidéke igen gazdag természetes és épített, valamint vizes és szárazföldi látnivalókban, programokban, amely bőségességet mi is megtapasztaltuk, de hét napba csupán néhány gondosan kiválasztott úti cél férhetett csak bele. A váráról leginkább ismert Sümeg (12km) városa, több kisebb múzeummal rendelkező Keszthely (25km) a megyeszékhely Zalaegerszeg (43km) vagy éppen Szigliget (38km) Balaton fölé magasodó vára. Az idei nyáron is biztosított a meleg, napsütéses, strandolós időjárás, napközben nagy meleg, 30 fok körüli hőmérséklet volt, míg este általában vihar vonult végig a Balaton ezen részén is, biztosítva az alváshoz a megfelelő időjárást. A szálláshelyhez legközelebb eső strandok a Balaton partján, Keszthely, Gyenesdiás és Vonyarcvashegy. A változatosság jegyében több strandot is kipróbáltunk. Egy hétvégi napon a vonyarci Lido strandra látogattunk ki, ahol telt ház volt. A törölközők és fürdő lepedők egymást érték, és nagy versengés zajlott az árnyékos helyekért. A tömeg a vízben és a büfékben is éreztette hatását, mert sokat kellett sorban állni egy lángosért, palacsintáért vagy éppen egy főételért. Az ételek árai elfogadhatóak voltak az általunk látogatott büfében, a lángos 600 Ft, egy főétel 1.000 – 1.500 Ft, az italok éttermi árakon. A belépőjegy árak azt gondolom korrektek a nyújtott szolgáltatáshoz mérten. A felnőttek részére 850 Ft, gyermekeknek 4 éves kortól 350 Ft, a fiatalabbak ingyenesen mehetnek be. A strand tőszomszédságában van egy nagy füves focipálya, amely parkolóként hasznosul ilyen látogatottság esetében. A strandra egyébként 3 különböző helyen lévő pénztáron keresztül tudunk bejutni, de így is kellett több mint 30 percet sorba állni. A sztereotípia, mely szerint a hétvégén mindenki a Balatonon van igaznak bizonyult.
Egy következő alkalommal a szomszédos település, Gyenesdiás Játékstrandját látogattuk meg. Az út mellett tábla is hirdeti, kecsegtetőnek és ígéretesnek tűnt ez alapján. Nem csalódtunk, sőt! Már a parkoló kialakítása is előre vetítette, hogy valami minőségi szolgáltatást és élményt fogunk kapni a belépőjegyért cserébe. A felnőtt napijegy ára kedvezőbb, mint a vonyarci strand 750 Ft, a gyermekjegy nem, az 450 Ft. Szembetűnő volt a rendezettség, az igényes strand kialakítás, rengeteg óriás fa, amelyek nagy árnyékot adnak, szinte a teljes strandot lefedték, a kikövezett járda mentén kisebb árusok, jégkrém, vattacukor, lufi. A parttól távolabb több étterem, amely a homokos strandröplabda és foci pályákra néz, közelben egy kis játszótér csúszdával a gyermekeknek. Ami  megkülönbözteti a többi strandtól az az animátorok jelenléte, akik foglalkoztatják a strandolókat, bevonva őket különböző programokba. A bejáratnál van az animátorok főhadiszállása, ahol pontos időbeosztást is találunk az adott napon vagy éppen heti programokról. A teljesség igénye nélkül láttunk és részben részesei is voltunk a vízi aerobicnak (színpadon táncoló animátort kell követni zenére a Balatonban állva), vízi kosárlabdának (Balaton közepén van felállítva a palánk), a mini diszkónak a kicsiknek a nap zárásaként. A gyerekeknek ki lett alakítva egy külön „Balaton”, kis öböl formájában, ahol nem kell félni a vízmélységtől. A strand „felnőtt” részénél is rendben van a mélység, nem kellett sokáig besétálni, hogy ne érjen le a láb a homokos talajra. A strandokat szokták különböző szempontok szerint minősíteni, amelyet legutóbb 2017. nyarán tettek meg a szakemberek és az illetékes szervezetek. A Diási Játékstrand a Kék Hullám Zászló minősítő, csillagos rendszerben a maximum 5 csillagot ért el, amely főleg a szolgáltatások széleskörűségére és a színvonalára alapján ítélik oda. A legutóbb vizsgált 33 strand közül 10 kapott 5 csillagot. Az 5 csillagosok között található az előbb bemutatott vonyarcvashegyi Lido strand is.
Ha szeretnénk mesterséges vizekre evezni, akkor erre is nyújt megoldást a térség. A szállástól alig több mint 40 km-re található a zalaegerszegi Aquacity. Itt a csúszda-, a hullámok- vagy éppen a nyugodt fürdőzés szerelmesei is megtalálhatják a kedvükre való kikapcsolódási lehetőséget. A park kialakítása lehetővé teszi, hogy a megfelelő, árnyékos placcot válasszunk. A balatoni strandokhoz képest a belépőjegy árak jóval magasabbak, az alap felnőtt belépőjegy 3.000 Ft-ba kerül, a „csúszdajeggyel” kiegészítve pedig 4.200,- Ft-ba kerül. Ide hétköznap látogattunk el és szinte egyedül voltunk a hétvégi balatoni pancsoláshoz képest. A csúszdák és az ugrómedence okozta adrenalint tudjuk csillapítani a hullám medencében vagy éppen a lassú folyó áramlásában, de ha ez nem használna, még mindig megpróbálhatunk egy hűsítő italt a közeli bárok egyikében. A kisgyermekeseknek is bátran ajánlom, mert a csemeték a bébi vagy gyerekmedencékben tudnak lubickolni, a bátrabbak a hullámmedencét is kipróbálhatják. Érdemes egész napra kimenni, nemcsak az ár miatt, hanem, hogy mindent ki tudjon próbálni az ember, mert ahhoz időre van szükség. Az egész napos pacsálás és napozás után nehezen veszi rá magát az ember, hogy vacsorát készítsen, de erre van egy jó javaslatom, amelyet leteszteltünk. A hazafelé vezető úton Zalaszentgróton található a Csicseri Csárda, közvetlenül az út mellett egy dombtetőn. Gondoltunk egyet és még az Aquacity parkolóból felhívtuk őket, hogy elvitelre kérnénk vacsorát. Nagyon kedvesen felvették a rendelést, közel fél óra múlva már a kétszemélyes tálakkal robogtunk a szállás felé. Tökéletesen működött az elképzelésünk, amelyben partner volt a Csárda is, ezt ezúton is köszönünk nekik. A folytatást itt olvasható.

Képek:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése