Oldalak

Keresés

2014. július 26., szombat

Az esztergomi Bazilika


 

Ha már a Dunakanyar környékén töltünk el huzamosabb időt,akkor mindenképpen szánjunk időt, hogy Esztergom városának legismertebb látványosságát kívülről belülről, az alkápolnától a kupola tetajéig megismerjük, meghódítsuk. Ha Visegrád felöl érkezünk, akkor már messziről elénk tárul e monumentális épület, amint a város fölé magasodik. Szerencsére a Bazilika lábánál kialakítottak egy fizetős parkolót, ahová le tudjuk tenni az autókat, akár egész napra is 500 Ft ellenében és hátunkra vehetjük a várost.
A Bazilika ingyenesen látogatható az előzetesen meghatározott időbeosztás szerint, fizetni csupán az altemplomba és a kupolába kell, 200 Ft illetve 700 Ft-ot. Természetesen diákoknak jár kedvezmény, ezek felnőtt belépőre vonatkoznak. Az altemplomban számomra az volt az érdekes, hogy élőben láthattam a 17m vastag falat, hiszen a Bazilika oldala ilyen vastag, továbbá magasrangú egyházi képviselők temetkezési helyéül is szolgál a helység. Rengeteg oszlop található itt, monumentális az altemplom mérete.  több érdekes dolgot is találhatunk. A másik fizetős attrakció a kupola kilátó megmászása. Ide közel 400 lépcső vezet fel, de ha jól számoltuk, akkor ez 386 db egészen pontosan. A lépcsők nagy része csigalépcső így elképzelhető, hogy mire feljutunk, addigra picit szédülni fogunk. A felfelé vezető út során van egy köztes kilátórész is, amelyet a kupola teteje követ. Félúton a kilátó mellett található egy kávézó és egy kiállító rész, ahol egy korabeli maketten ábrázolják a bazilikát és a környező épületeket. Itt már érzékeljük, hogy a város fölé kezdünk emelkedni és egyre inkább látjuk a várost felülnézetből. 
A kupolához felérve végre megpillantjuk, amiért megmásztuk ezt a rengeteg lépcsőt és elénktárul Esztergom városa, háttérben az új uszodakoplexummal és a Suzuki gyárral, a szlovák oldalon Párkány a Mária Valéria híddal, a kanyargó Duna folyóval és a város mögött húzódó Pilissel. Bár lógott az eső lába, így is szépen el lehetett látni jó messzire. Véleményem szerint a Bazilikát további két helyről érdemes megnézni. Az egyik hely, amelyet a Duna folyónak mutat, közvetlen a tövéből visszanézve egy monumentális és erőt sugárzó építmény benyomását kelti. A másik hely pedig a szlovák oldalról történő visszapillantás, amely bár távolabbról, de még mindig a magabiztosságot és az erőt testesíti meg. Csodálatos látképe ez a városnak. 
Az uniónak köszönhetően, ugye határ már itt nincsen, így könnyedén át lehet sétállni a hídon, emlékül néhány fényképet készíteni és a parkolóban található étteremben egy igazi 6 euros sztrapacskát elfogyasztani, miközben a Bazilikát látjuk. Az étteremben egyébként beszélnek magyarul is és lehet fizetni forinttal is, de váltópénzük nem nagyon van, így számoljuk ki pontosan az összeget. A magyar oldalon a híd lábánál ingyen lehet parkolni. 
Az étkezést követően ne szalasszuk el, hogy Dobogókőre elkocsikázzunk, hiszen nagyon közel van, alig több mint 15km és egy másik szemszögből, másik magaslatból láthatjuk a természetet. Autóval nagyon sokáig fel lehet menni, az út végén egy fizető parkoló található, ahonnan "pár lépés" csak a csúcs, amely az ott felállított zászlórúdnak - dobogó kőnek - köszönhetően pont 700 méterre van a tengerszint felett.

Kapcsolódó linkek: 
Dunabogdány–Harold Panzió: http://sebajtobias.blogspot.com/2014/07/dunabogdány-herold-panzió.html
A visegrádi Fellegvár: http://sebajtobias.blogspot.com/2014/07/a-visegradi-fellegvar.html

Kapcsolódó képek:




 
 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése