Oldalak

Keresés

2013. augusztus 6., kedd

Riegersburg és látnivalói

A Zotter Csokoládémanufaktúra

A határ közelségét kihasználva egyik nap elhatároztuk, hogy ellátogatunk a sógorokhoz, ahol is a közelben lévő, mindössze 1 órányi autóútra található Riegersburg városát látogatjuk meg. A fő úti célunk a Zotter csokoládémanufaktúra és a város központjában egy dombra épült vár megtekintése voltak. A szállástól 50 km-re található a város, amelyet nem a főúton közelítettünk meg, hanem alsóbbrendű utakon. Több alkalommal néztünk is nagyokat, hogy biztosan jó felé navigál e a GPS, de végül megtaláltuk a keresett várost. Az út gyönyörű tájon vitt végig, dombokra fel, kisebb kanyargós szerpentineken le. Az autóutat olykor erdő, olykor mezőgazdasági terület szegélyezte. Csodaszép látvány volt.
A csokoládégyár egy domb tetején található, a városba érve már tábla navigál minket, onnan 2 km-re található. A parkoló autók és buszok fogadására is ki van alakítva. A pénztár innen nincsen messze, nem több mint 150 méter sétára vagyunk „kényszerítve”. A gyár megtekintése minden nap 9-19 óra között lehetséges, térítés ellenében. A felnőtt jegy ára 13,9€-ba kerül, a 6 év alatti gyerekek számára ingyenes. A pénztárnál lehet prospektusokat összeszedni magyar nyelven is, kapunk egy kóstoló kanalat, illetve egy jegyzetfüzetet, amelyre fel tudjuk jegyezni, hogy melyik fajta csokoládé ízlett legjobban, és milyen formában, amelyet a látogatás végén az üzletben meg tudunk vásárolni. Idegenvezetőt nem vettünk igénybe a programhoz, így a saját tempónkban tudtuk végiglátogatni, végigkóstolni az ízeket.Természetesen a lehetőség adott, de ennek borsos ára van, kis csoportban 30€ fejenként.
A túra egy rövid tulajdonosiköszöntővel és a kakaóbab kiválasztásának körülményeiről ad ismertetést. Ez csak német nyelven van. A főszereplője a gyár alapítója Zotter úr, aki járva a kakaóbab termesztő országokat, a megfelelő alapanyagot keresve a csokoládéhoz. Látogatásunk alkalmával több busznyi gyermek is érkezett a gyárba, és a kisfilmet nehezen lehetett érteni, mert folyamatosan kommentáltak és beszélgettek. A filmvetítés végeztével indultunk felfedezni a csokoládé készítés folyamatát. Itt lehetett magyar nyelvű audioquide-ot kérni, illetve az okos telefonok korában WIFI használatával le lehetett tölteni alkalmazásként a gyár navigációját, így az külön öröm volt, hogy nem kellett súlyos pénzekért a külföldi adatforgalmat növelni. A gyárban való közlekedés nagyon ügyesen megoldották, mert a látogató el van szeparálva egy üvegfolyosóra, ahonnan a teljes gyártási folyamatot megfigyelheti. Több helyen kell lépcsőzni, de ettől függetlenül kisgyermekeseknek babakocsival is ajánlom a látogatást, mert néhány alkalommal kell csupán fel vagy le vinni a babakocsit a lépcsőkön. Persze ehhez azért kell minimum két ember is.
Az első állomás a kakaóbab raktár volt, amelyben nagy mennyiségben álltak a világ, különböző tájáról való babszemek. Itt lehetőség is volt megkóstolni őket még bab formátumban. Némelyik már a héjától megfosztott fajta volt, de akad, amelyiket úgy kellett meghámozni, megtörni, mint a pisztáciát. Itt legalább 10 fajtát lehetett megkóstolni. A következő helyiséghez lépcsőzni kellett, ahonnan az első technológiai lépések gépeit lehetett nézni működés közben. Bár ez szinte zárt rendszerben történik és a gépeken kívül nem látható semmi, de az egyes gépek fölé ki van írva német nyelven, hogy milyen művelet hol zajlik. Az üvegpanorámás helység közepén állt az első csokoládé szökőkút, amelyet meg lehetett kóstolni. Bár az audio quide felhívta a figyelmet, hogy nem szabad sokat megkóstolni, mert ez még színtiszta kakaó és annak azon túl, hogy tömény az íze még savanykás is. Az üvegfolyosón továbbhaladva bal oldalon kávékat kóstolhattunk és az egyes irodákat, laborokat lehetett látni, míg jobb oldalon különböző kakaótartalmú, csokoládé porokat lehetett kóstolni. Ezen folyosó szakasz végén újabb lépcső következett, ahol már egész csokoládékat, valamint csokoládé szökőkutakból lehetett meríteni. A legkevesebb kakaótartalmútól kellett a 100%-os irányába kóstolni. Azt kell, hogy mondjam így érezhető volt a különbség az egyes fajták között. A végén, hogy egy kicsit édes szájjal haladjunk tovább volt egy karamell szökőkút. Itt található volt egy csap, amelyből hideg ivóvíz folyt. A kanalat megmosni ebben nem lehetett! Innen tovább haladva egy pici lépcsőzés és babakocsi emelgetés következett és egy újabb technológiai folyamatrész következett. Itt nagyon sok ízesítésű csokoládét készítenek és nem a standard, megszokott ízekből. Minden alapanyag, amelyet felhasználnak ízesítésre ki volt téve, meg lehetett szagolni, ízlelni. Ezután pedig a táblacsokoládék következtek. A háttérben az üvegablak mögött szépen folyt a gyártás, míg a látogató kóstolgatott hosszasan. A táblás csokik után lépcső vezetett a büfé részhez, de addig is, hogy a látogató ne maradjon csoki nélkül, különböző bevonatú magok és aszalt gyümölcsöket lehetett kipróbálni, olyan bonbonszerű édességek voltak ezek.
A büféhez érve valószínű, hogy a gyár legmagasabb pontjához érkeztünk, ahonnan nagyon pazar kilátás nyílt a völgybe, az állatkertre (essbare tiergarten), ahová majd a gyárlátogatást követően mentünk, de ne szaladjunk annyira előre. Itt ki volt alakítva egy kötélpálya rendszer, amely behálózta a büfét és kis kosarak lógtak le rólunk, mint a sípályán a kabinos felvonók. Ezekben a kosarakban 3db csokoládé rúd volt, különböző ízesítésekben. A pultnál lehetett kérni friss meleg tejet, amelybe ezt a csokit bele kellett dobni és jól elkavarni, miközben gyönyörködtünk a nap világította völgyben. Ezután a csokis kekszek következtek, majd újra újabb lépcső, ahol szintén tovább ízesítésű drazsékat lehetett kipróbálni. A következő teremben még több drazséval találtuk magunkat szembe. Ízlésesen voltak tálalva, folyamatosan eltérő sebességekkel mozgó, kisebb betonkeverő szerű tartókban. A terem végén újabb lépcső következett ezúttal lefelé, ahonnan az utolsó kóstolási részhez értünk. Itt különlegesebb és alkoholtartalmú termékeket lehetett ízlelni. Ez a rész elkerítve ugyan, de már a shop része volt. A végén le kellett adni az audio quide-ot, a kanalat és belevetni magunkat a vásárlásba. A csokik mellett, kisebb hűtőtáskát és kanalat is lehetett vásárolni. A látogatás időtartama a látogatón múlik, de ha minden audio guide-ot végig szeretnénk hallgatni, akkor több órás kirándulást tervezzünk.
A látogatás végeztével a jegy feljogosítja a látogatót, hogy az előzőekben már említett Essbarer tiergarten-be bemenjen. Ez tulajdonképpen egy park, ahol háztáji állatokat, illetve az étkezéshez használt növényeket lehet közelről megtekinteni. Van itt disznó, szarvasmarha, kecske, láma, méh és számtalan növény, zöldség. A parkban található egy étterem, egy kilátópont, ahonnan a messzi távolban megpillantható a riegersburg-i vár. Egy kiváló kép készítéséhez a képkeret már ide is van készítve, csak pózolnunk kell. A parkban több órát is el lehet tölteni, mert nagyon szép és a háttérben magasodik a csokoládégyár, ahonnan nagyon kellemes, de tömény kakaó illat száll alá. Itt található néhány nem hagyományos játszótér (csizmadobálással egybekötött feladatok), „szobor” (a kilenc lyukú Golfpálya), és elvetélt ötletek temetője fejfákkal. A hely babakocsival is látogatható, mert bár van olyan rész, ahol lépcsőzni kellene, de ki van alakítva alternatív útvonal is.
Csodálatos időtöltés, kiváló kombináció a gyárlátogatással egybekötött csokoládékóstolás és az azt követő séta és levegőzés a parkban, hogy újult erővel a vár megmászására koncentrálhassunk. A várat több úton is meg lehet közelíteni, felvonóval vagy gyalogosan. Ha csupán a kilátás érdekel minket, akkor oda-vissza 5€ ért meg is nézhetjük. Azonban ha a várban lévő kiállításokat is meg kívánjuk tekinteni, akkor ennek több mint a dupláját is ki kell fizessük, 12€. Egy üvegfelvonóval hódíthatjuk meg a várat, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező térségre. Erdők, dombok és szántók váltják egymást. A gyalogútra lefelé körülbelül 30 percet kell számoljunk, a felvonó pedig folyamatosan jár. A vissza fuvar díját pedig lent kell fizessük. A sétának babakocsival nem ajánlatos nekivágni, mert nem egyenletes a talaj, kisebb nagyobb kövekből van kirakva az út és nehezen tolható.
A helyet csak ajánlani tudom, és ha tehetjük, látogassunk el ide, mert édes élményben lehet részünk!

További képek:


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése