Oldalak

Keresés

2013. július 28., vasárnap

Magyarszombatfa, Velemér és Felsőszenterzsébet látnivalói

Kirándulások az Őrségben

Szalafőtől délre található Magyarszombatfa települése, amelyet akár a fazekasok városának is nevezhetnénk. A régi időkben nyolcvannál is több fazekasműhely működött itt, de mára alig több mint tíz műhely aktív. A település főutcáján végig haladva. az út mindkét oldalán láthatóak a fazekas cégérek és néhol még a portékákat is kiteszik vásárló csalogató céllal. Tapasztalatink szerint van arra lehetőség, hogy a megmunkálás folyamatát maga a mester mutassa be, de erre előre be kell jelentkezni, le kell beszélni. Mi nem így tettünk, csak betértünk az egyikbe. Hiba volt! Annyiban szerencsénk volt, hogy éppen dolgozott a mester. Az egyik helységben már a kész tárgyak közül lehetett válogatni és vásárolni. Az eladóval tudunk néhány szót váltani a fazekasságról, technológiáról így tudtunk meg információkat erről a szakmáról. Előzetes bejelentkezés esetében itt is van lehetőség bepillantást nyerni a fazekas szakmába, csekély összeg ellenében. Ezt a programot feltétlenül ajánlom.
A település található még egy látványosság, a Vadászati kiállítás. A főúton táblák jelölik a helyes utat, amely a menetirány szerint jobb kéz felé lesz, amennyiben Bajánsenye felöl közelítünk. A kiállítás egy vadász eredményességét mutatja be trófeák, kitömött állatok és prémek formájában. A belépő 500,- Ft fejenként. A kiállításnak helyet adó épület mellett találunk két elkerített területet, ahol állatokat tartanak. Az egyikben vaddisznót, a másikban pedig őzeket tartanak. Ezek megtekintése ingyenes. A kiállításon fényképezni nem lehetett.
A településről tovább haladva déli irányba a fény templomához jutunk. Ez Velemér irányába van, az úton tábla jelzi az Árpádkori-templomot, amely az erdő közepén, a dombtetőn található. A templom 1270-ben épült, és három egyformának tűnő ablaka van, amelyen keresztül a fény bejut a templomba, megvilágítva a falon található freskót, amely 1377-78 között készült. A látogatásunkat mindenképpen a délelőtti órákra tervezzük, mert a fény játékát csak akkor tudjuk megtekinteni. Az ottani idegenvezető hölgy mutatott fényképeket, amely lélegzet elállítóan szép és egyedi volt megvilágítás volt látható. Kaptunk egy rövid történeti áttekintést a templom életútjáról. Elmesélte, hogy közel 10 évig nem volt teteje a templomnak az 1870-es évek környékén. Az időintervallumot a benne nőtt nyír és fenyőfák életkorából állapították meg. A falfreskó átvészelte ezt a tetőtlen időszakot, a lemeszelést, amelyet a reformáció idején hajtottak végre, bár utóbb kiderült, hogy ez megóvta az utókor számára. A templomba a belépő 300,- Ft-ba kerül. A templomnál található egy büfé, ahol a térségre jellemző dödöllét frissen készítik. A nyitva a koradélutáni órákig van, de javaslom, hogy nagyon finom étel.
Hamár az étkezésnél tartunk az Őrségben a kecskesajtnak is nagy hagyományai vannak. Több helyen, több településen is vannak sajtkészítők, mi Felsőszenterzsébetre látogattunk el a Biofarm-ra. A település egy zsákfalu, de Velemér felöl is meg lehet közelíteni. A GPS tudja az utat és fogadjunk szót neki, függetlenül attól, hogy váltakozó útburkolaton közelítjük meg a helyet. Kezdetben aszfaltos, amely fokozatosan földúttá és aprókavicsos úttá változik. Egy helyen kellett közbeavatkozni, mikor olyan irányba akart vinni, ahol mezőgazdasági géppel sem nagyon mernénk közlekedni. A településre a temető mellett érünk be és balra kell fordulni és felkapaszkodni a domb tetejére. az út végén található a Biofarm. Ez egy családi farm, ahol az apró állatok – vietnámi malacok, tyúkok, libák – szabadon szaladgálnak, a nagyobbak, mint a kecske, a szarvasmarha pedig elzárt területen voltak. Itt többféle terméket készítenek, és még postán is rendelhető nem törékeny árut.
Ezeket a helyi látványosságokat érdemes megtekinteni, mert így kaphatunk valódi képet a térség valamikori és jelenlegi életéről. Kalandra fel! 

Kapcsolódó linkek:

  1. Az Őrség vidéke
  2. Szalafő - Népi Műemlékegyüttes


További képek: 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése