Oldalak

Keresés

2013. augusztus 15., csütörtök

Tökmagolaj sajtolás

Látogatás a Batha portán

A Pityerszeri műemlék együttes mellett a község méltán ismert és híres a tökmagolajról. Itt két porta is található, amelyek különböző magvak sajtolásával foglalkozik. Mindenféleképpen célszerű előre időpontot leegyeztetni, mert különben a látogatás azzal együtt lesz teljes. Ennek hiányában csupán vásárolni tudunk, ha a háziak otthon vannak. A szállásadónk közbenjárásával a Batha portára foglaltunk tökmagütésre időpontot. Ha Őriszentpéter felöl érkezünk akkor nagy táblák jelzik, hogy merre kell menni. A szállástól néhány perces autóútra van Felsőszeren. A Pityerszeri műemlék együttes irányába kell elindulni és a tábla jelzését követve jobbra kell tartani. Az útelágazástól kb 800m-re található a porta. Az előbbiekben említett két tökmagsajtoló ugyanebbe az irányba van, egymás után ezen az úton, a Batha porta a második, de a táblák jól jelzik.
A család már várt minket és már megtették az előkészületeket a bemutatóhoz. A ház mellett ki van alakítva egy kis vendégfogadó rész, ahol van kemence és egy fával melegítő platni. Már előre be volt gyújtva, hogy a kellő hőfokra ne kelljen várni, továbbá a tökmag is le volt darálva, összekeverve, amit a meleg platnin kevergetni kellett. Ezt mindenki kipróbálhatta, kevergetett egy keveset. Ezzel párhuzamosan lehetőség volt a különböző olajok megkóstolására. Ez úgy zajlott, mint egy borkóstolás, vagy mint egy bodzaszörp verseny. Kis tányérokba minden egyes olajból öntöttünk egy keveset, a tálka mögé helyeztük az üveget, hogy tudjuk mi van benne és friss kenyérdarabokat belemártva kóstoltuk őket.
 A fő attrakció a tökmagolaj volt, de mellette mák, dió, mogyoró, len, szőlőmag olajak is megtalálhatóak. Miután a pörköléssel végeztünk egy lyukacsos tégelybe tették a masszát és kézi erővel, amelyet mi biztosítottunk hozzá elkezdtük kisajtolni a friss, forró tökmagolajat, amelyet szintén kóstoltunk és elmondhatom, hogy ennek nincs párja. A kisajtolt tökmagpogácsát meg lehetett ízlelni, amely olajtól mentes, meleg összepréselt massza volt. Ez kiválóan alkalmas kenyértésztákhoz felhasználni. Ezután lehetőség nyílt vásárlásra. Négyféle kiszerelésben kaphatóak az olajok, van 0,1l, 0,25l, 0,5l és 1l üveg. Nálunk a legkelendőbb a 0,1l –es kiszerelés volt, amelynek ára 800-1000 Ft között mozgott.
Mindenkinek nagy élmény volt, a sajtolás, az ízletes és egészséges olajok kóstolása és megint tanultunk valami újat. Ezt az élményt és programot mindenkinek ajánlom. Olajra fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése