Oldalak

Keresés

2021. december 5., vasárnap

RoBirtok - állati élmények testközelből

A főváros központjától 50km távolságra található Kosd település, amely otthont ad a RoBirtok élményfarmnak. A település határában egy erdő szélén került kialakításra a birtok, amely több mint egy megszokott állatkert vagy vadaspark. A bejáratnál gondosan kialakított parkoló fogadja a vendégeket, akik előzetes online bejelentkezés útján tudnak látogatást tenni a birtokon. A pénztárnál a belépőjegyek mellett lehetőség van állateledel, ajándékok vagy éppen tallérok vásárlására is, utóbbival az étteremrészben lehet ebédet vagy süteményt vásárolni. A felnőtt belépőjegy ára 2.100,-Ft /fő, a tallér 500,-Ft/db.

Miután bejutottunk nincsen más dolgunk, mint felfedezni a birtokot, részt venni a számunkra tetsző szervezett programokon. A birtok hétvégén van nyitva, hétköznap előre egyeztetett időpontban és adott létszámmal látogatható. A birtok középpontjában található épületben helyet kapott egy apartman, amely 4 fő befogadására alkalmas két franciaágy formájában. Tartozik, hozzá egy konyha és egy fürdőszoba is. A szoba padlóján van egy üvegablak, amely arra szolgál, hogy a vendégek által kiválasztott állattal tulajdonképpen „együtt tud aludni”. A gondozók éjszakára beteszik az ólba az állatot és azt fentről lehet nézni, a gyermekeknek nagy élmény. Az apartman egyik végén egy hatalmas terasz, amelyről csodás kilátás nyílik a környék természeti adottságaira és ahol a reggelit is el lehet fogyasztani.  A másik végén egy kis híd található, amely a szárnyasok és a mangalicák kifutóihoz kapcsolódik. Az apartman bejáratánál szintén istállók találhatóak, ahol bárányok, alpaka és egy póniló kapott helyett. A két épület között találunk egy dézsát is, amelyet kérésre és térítés ellenében fával felfűtenek és az őszi hidegben egy forró jakuzzi fürdőt vehetünk. Ha az apartmant választjuk, akkor ezt ne hagyjuk ki mert nagy élmény.

A vendégházat már péntek este elfoglaltuk, így a reggelit még a nyitás előtt elkezdtük fogyasztani a teraszon úgy, hogy közben figyelemmel kísérhettük, hogy hogyan indul be a nap a birtokon. Az éttermi résznél már izzították a kemencéket az ebédhez, a gondozók elkezdték az istállókat takarítani, amelybe egyébként van lehetőség bekapcsolódni. Ezt követően 30 percenként követték egymást a programok, az állatok látogatása, simogatása vagy éppen etetése:

Tehénfejés és a fejt tej kóstolása: bemutatják a helyes tehénfejési technikát és ki is lehet egyből próbálni milyen. Ezzel párhuzamosan gépi fejés is történik, majd lehetőség van egyből megkóstolni a friss tehéntejet, amely teljesen más ízű és állagú, mint a bolti verziója

Nyuszi és bárány simogatás: külön kifutókban vannak az állatok. A nyuszikat kézbe vehetjük, a bárányokat etethetjük a csemegével.

Disznó, ormányos medve és dámszarvas etetés: a gondozók által hozott étellel meg lehet etetni. Az ormányos medve akár még a nyakunkba is felmászik, hogy megszerezze a darabka gyümölcsöt, a szarvasok félénkek, de a búzaszemeknek ők sem tudnak ellenállni, míg a mangalicák minden megesznek, ami az útjukba kerül.

Tyúkudvar látogatás: a kifutóba be lehet menni és meg lehet etetni a szárnyasokat, akik ilyen nagy számban túlerőben vannak, amikor a falatok megszerzése a cél.

Alpaka sétáltatás: az alpaka nagyon hasonlít a lámára, de az az óriási különbség, hogy az előbbi nem köp. Pórázon van lehetőség a karámból kihozni és a gondozó felügyelete mellett a birtok területén sétálni vele.

A gondozókkal lehetett közben beszélgetni, kérdezni az állatokkal kapcsolatban vagy csak úgy általánosságban a birtokról. A birtokon még megtekinthetőek kenguruk, szarvasmarhák és strucc is. Az attrakciókkal párhuzamosan szinte egész nap lehetőség van térítés ellenében lovas kocsikázni, lovagolni vagy éppen kézműves programokon részt venni, de érdemes kipróbálni nagy élmény a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha a gyermekek még nem fárad, akkor az étterem mellett található szalmaugrálót vagy a mangalicák és a szarvasmarhák kifutója között elhelyezkedő játszóteret érdemes felkeresni. A játszótéren hinta, csúszda, mászóka és egy kötélpálya is helyet kapott.

Érdemes ide ellátogatni, mert testközelből tapasztalhatunk meg olyan, az állatokkal kapcsolatos dolgokat, amelyekre máshol – pl.: nagyvárosban – nem igazán van lehetőségünk. Kalandra fel, vár a Robirtok!

Képek:






























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése