Oldalak

Keresés

2013. december 29., vasárnap

"mini" Magyarország

A Szarvasi Arborétum legújabb látványossága

Több európai országban is található olyan kültéri múzeum, ahol az adott ország nevezetességeit állítják ki méretarányos makett formájában. Természetesen az országon belüli érdekességek mellett a világ többi tájegységéről is nyújtanak ízelítőt. Az osztrákoknál Karintiában van a Minimundus, Lugano melletti Melide településen van a Swiss miniatur, Rimini tengerpartján pedig az Italia in Miniature
Végre hazánk is csatlakozott ehhez az illusztris társasághoz, hiszen a Szarvasi Arborétumban megnyitotta kapuit a mini Magyarország.  
A parkot a 44-es számú főútról lekanyarodva érhetjük el, Békéscsaba irányából a város végét jelző táblát elhagyva pár száz méter múlva jobbra kell letérni, míg Budapest felöl érkezve balra kell kanyarodni az Arborétumot jelző tábla szerint. A park távolság Budapesttől 170 km, Békéscsabától 50 km, Szegedtől 90 km-re található. A parkolás miatt nem kell aggódni, mert ingyenes, bár egy zsúfoltabb napon időben érkezzünk, mert nem nagy, kevés autó fér el. A leleményes látogatók azért az út melletti füves területet is bírtokba vehetik szükség esetén. A megtekintése térítés ellenében történik, tehát van belépőjegy, amely felnőtt esetében 800-800 Ft mind az Arborétumba, mind a parkba, de együttes megtekintés esetén 1.400,- Ft-ért megtehetjük.
Ez egy szabadtéri kiállítás, ahol jelenleg 22 hazai, nagy turisztikai jelentőséggel bírő épület vagy szobor kapott helyet. Minden makett esetében találunk egy információs táblát, amelyen hasznos adatokat és információt találunk az adott épületről, méretarányról vagy éppen a történelméről. A park alakja követi a mai Magyarországét, így azt kelet, dél-keleti irányból tudjuk megközelíteni. A pénztárnál kapunk egy térképet is, amely segítségével sorrendben nézhetjük meg a maketteket. A park közepén található egy domb, amin egy fémtérkép található és a nagy Magyarországot ábrázolja. Itt be vannak jelölve azok a helységek, amelyek jelenleg képviseltetik vagy képviseltetni fogják magukat a közel 100 db-osra tervezett parkban.
A látogatásunk alkalmával egy hosszúhétvégét töltöttünk el a Liget Szarvas Hotelben és a kijelentkezést követően néztük meg a parkot, amely 1,5-2 órát vett igénybe. A park megtekintését ajánlom minden korosztály számára, akár az Arborétummal egybekötve, akár csak magában. 
Kellemes időtöltést és jó szórakozást kívánok! 

Kapcsolódó blogbejegyzés:
"Szarvasi kirándulás" - http://sebajtobias.blogspot.hu/2009/04/kirandulas.html



 

 

 

 


 

 

 

    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése