Oldalak

Keresés

2012. november 4., vasárnap

Nausicaá Aquarium


Idén ősszel ellátogattunk a Boulogne-sur Mer-ben található Nausicaá Aquariumba. Célállomásunk a kikötő környéke volt, ahol az Aquarium található, amely eléréséhez a teljes városon keresztül kellett menni. A város kellemes benyomást keltett, tipikus tengeri, sós illat olykor halszaggal párosulva. Az aquariumnál lehetőség van ingyenesen a felszínen parkolni, de térítés ellenében mélygarázsba is tehetjük autónkat. Amikor indultunk elég zord idő volt, hideg és esett az eső. A városba érve az idő kezdett javulni, így a felszíni parkolás mellett döntöttünk, ahonnan a kikötő bejárata, a strand, a Nausicaá,  és az éppen apadó tenger látszódott. 
Egy rövid sétával kezdtük az ismerkedést a várossal. A kikötő bejáratával párhuzamosan volt egy nagyon hosszú móló, amelynek végén egy világítótorony volt, ahová kisétáltunk. Onnan visszanézve szép városképet lehetett látni, amelynek közepén a Nausicaá állt. Mivel az idős ismét rosszabbra fordult, úgy döntöttünk, hogy belátogatunk az aquariumba. A parti sétányról egy kültéri kiállító részbe be lehetett pillantani, ahol egy medencében a fókák birodalma tárult elénk, amely még inkább kedvet csinált a megtekintéshez.
Az épület bejáratához egy lépcsőn kell felmenni, ahol a kasszák találhatóak, amelyek az időjárás miatt nem üzemeltek, így a benti kasszáknál lehetett jegyet váltani. A felnőtt belépő 17,95€-ba került, amellyel az állandó és időszaki kiállításokat is meg lehet tekinteni az év szinte minden napján 9:30 – 18:30 között. Ha bővebb információkat akarunk megtudni az egyes tárlatokról és „főszereplőkről”, akkor lehetőség van ”audioguide” bérlésére 3,5€-ért. A jegy megvásárlását követően a kör alakú előcsarnokba érkezünk, ahonnan az ajándékbolt és a kiállítások bejáratai találhatóak. 
A helynek kettős küldetése van. Az egyik, hogy bemutassa és szemléltesse a tenger sokszínű élővilágát, a másik, hogy felhívja a figyelmet a takarékosságra és az értékeink megóvására.  
Több kiállító csarnok van, amelyen a kasszánál kapott brossura segítségével tudunk végighaladni. Az első részlegben a világ óceánjainak bemutatása történik meg, nagyon ízléses berendezéssel megspékelve. Alapvetően a sötétség dominál a helységben, mintha a tenger mélyén lennénk. Sajnos a fényképezés nem engedélyezett (így csak lopva tudtam néhány képet készíteni), ezért a belső részekről a honlap nyújtotta élmény marad.
A vízből egy picit melegebb éghajlatra evezünk, mert egy trópusi lagúnába érkezünk. Ez úgy van kialakítva mintegy kis falu. Itt található egy falatozó, amely a móló és a korallzátony fölé magasodik. Itt lehetőség van megpihenni és szendvicset, kávét vagy üdítőt fogyasztani. Az árak a megszokott mértékhez képest magasabbak, a kávé 3,5€, a szendvicsek 4€ felett. A kilátás viszont pazar. Itt már világos és fülledt meleg van, mint egy trópusi faluban (bár nem tudom, hogy egy trópusi falu mennyire világos és fülledt). A falatozóból látszik egy kis korallzátony, a cápák elkerített területe és a két óriásteknős. A pihenést követően az utunk lefelé a „faluba” vezet, ahol közelebbről is megtekinthetőek az állatok és a képződmények. A cápák azért jobban el vannak kerítve, nehogy valaki beleessen a medencébe, vagy a cápa ki ne ugorjon a vízből. Először a nyugodt, de sötét színű vízfelszínt néztük, amit egy cápa felszíni úszása tört meg, megpillantva a legendás hátuszonyt. A partról nézve is igen ijesztő volt. Majd a tengerszint alá menve megcsodálhattuk a cápák akváriumát, benne a többféle állattal. Nagyon félelmetesek voltak.
A következő téma, amivel az aquarium foglalkozik a tengeri élet sokszínűségének menedzselése, fenntartása. A fókák itt külön részt kaptak a szabad ég alatt. A bevezetőben ár utaltam, hogy kintről meg lehetett lesni őket, és most bentrő is szemügyre vehettük. Itt bemutatókat is szoktak tartani, mert minden ki van alakítva erre, persze jobb időben. Először a medence partjánál tekintjük meg őket, majd utána alámerülve, kvázi  a víz alatt is megcsodálhatjuk ezeket az élőlényeket úszás vagy játék közben.
A következő téma, ami bemutatásra kerül a tápláló tenger nevet viseli. A kifejezés magáért beszél. Itt azt mutatják be, hogy a tenger milyen értékeket rejt és hordoz, amelyet az ember ki tud használni az ételt adó halaktól kezdve az energiát biztosító az apály-dagály erőműveken át.
A mi bolygónk, a mi otthonunk. A tárlat vége felé haladva újabb falatozóhoz jutunk, illetve olyan információkhoz, amellyel a víz és energia felhasználási  - olykor pazarló –  szokásainkat játékos formában ismertetik. Olyanokra kell gondolni, hogy mennyi vizet fogyasztunk mosás, tusolás vagy kádban történő fürdés esetén. Ezt egy beépített lakásban szemléltetik, inkább a gyerekeknek szól, de felnőttként is sokat lehet tanulni belőle.
Az időszaki kiállításokból a „Steer South” azaz „Irány délnek” elnevezésű kiállítást lehetett megtekinteni. Az információt maga Cousteau kapitány mondja el és mutatja be a tárlat elején. A díszlet nagyon hangulatos és a tengeri életformát mutatja meg, igazi halászhajó részekkel. Ami nekem nagyon tetszett itt az afrikai pingvinek és egy 4D-s mozifilm. Azért volt 4D, mert a filmet 3D-ben vetítették, de amikor ott fújt a szél akkor bekapcsoltak ventillátorokat, illetve mikor esett az eső akkor vizet spricceltek a nézőtérre. Erre készüljünk fel, mert előre nem mondják el, mi meg nem gondoltunk rá, hogy az esőkabátot felvegyük. 

A Nausicaá egy ideális hely arra, hogy a gyerekek számára játékos, de ugyanakkor érthető formában bemutassa, hogy hogyan tudják ők maguk óvni környezetüket, az élővilágot és a vizeket. Elmagyarázzák, hogy mit is jelent, ha az ember folytatja az eddigi bolygó pusztító életmódját ugyanakkor a változtatások hatásait is szemléltetik. A kiírások és az audioguide több nyelven ismerteti az egyes témákat. Bár magyarul nem, de ettől eltekintve, ha a környéken kirándulunk ne hagyjuk ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése