Oldalak

Keresés

2012. november 15., csütörtök

Egy bajor autógyár világa


Az Olympiaparkhoz hasonlóan a BMW gyár is a 3-as metróvonal „Olympiazentrum” megállónál található, ott kell kiszállni. A tömegközlekedési hálózat térképén „BMW WELT” néven van megjelölve. Annyira közel van a BMW az Olympiapark-hoz, hogy az Olympiapark térképeken a BMW Welt és a BMW múzeum is rajta van. A tapasztalataim a következők voltak.

BMW múzeum: az Olympiaturm-ból látható volt az épület, amely épület a márka emblémájához hasonlóan kerek alakú és a tetején maga az embléma van felfestve. A múzeum általában 10-18 között látogatható, felnőtteknek 9€ a belépőjegy. Az épület belülről nagyon modern, mindenhol megvilágított falak, fény-árnyék játékok láthatóak, nagyon modern hatást éreztetve. Az épületben a BMW története kerül bemutatásra az egyes modellek bemutatásával, fejlődésével. Itt derült ki számomra, hogy a BMW először repülőgép hajtóművek építésével foglalkozott és a motorkerékpár és autógyártásba csak később fogott bele. Természetesen a világháború itt is közbeszólt és befolyásolta a fejlődést. Külön teremben vannak szemléltetve a motorok a kezdetektől napjainkig, az eddig valaha készült motorkerékpárok egy üvegfal mögött tekinthetőek meg, amelynek részei minden szinten megtekinthetőek. Van itt rendőr motor, krossz motor, oldalkocsis motor és katonai is. 
A kiállítás az autókkal folytatódik. Itt külön terem van fenntartva a BMW 3-as sorozatának, a kezdetektől napjainkig, egy idővonal, amelyen a márka főbb eseményei – innovációk, tulajdonosi változások, újdonságok – vannak feltüntetve. A múzeum tárlatvezetése a felső szinteken kezdődik, és szépen ereszkedünk alább, ahol az M osztály különtermet kapott. Itt az egyes autók és motorblokkok fejlődését is megtekinthetjük. Az alsó rész közepén néhány, még napjainkban is látható személyautók vannak kiállítva, közülük néhány filmekben is szerepelt, pl a BMW Z3-as (James Bond filmben). A kijárat felé haladva az új kor szellemével átitatott egyedek kerültek kiállításra, amelyek egyenlőre tanulmányautók, tervek. A múzeum végeztével a kiindulópontra érkezünk vissza, ahol lehetőség van szuvenírek vásárlására, könyvek, modellautók, kártyák és sok minden más, amin a BMW logó rajta van.
A tapasztalatom szerint a belépő nem kevés, viszont az Európában tapasztalt árakhoz képest nem kirívó. A kapott élmény számomra felemás érzéseket keltett. Egyrészt egy patinás és nagy múltú autógyártó történelmébe nyerünk betekintést, másrészt olyan mennyiségben van információ és látnivaló, hogy a végére besokall az ember tőle. Aki szereti a történelmet, vagy csak a régi emlékeket szeretne felidézni esetleg fanatikusan rajong a márkáért, az ne hagyja ki.

BMW Welt: A múzeummal szemben épült egy vadonatúj üvegpalota, amely a BMW Welt nevet viseli. Itt a márka jelene ölt testet autók formájában. Tulajdonképpen ez egy olyan kiállító tér, ahol a BMW és az általa birtokolt márkák – Mini, Rolls Royce – kerülnek bemutatásra a nagyérdemű számára. A bejáratnál a legújabb motorkerékpárok és X6-os sorozat néhány tagja fogadja a látogatót. A bemutató az M osztály neves képviselőivel találkozhatunk. Van itt M3-as, MX6-os, M6-os modell, amelyekkel virtuális versenyt is játszhatunk a kiállított Sony Playstation játékkonzol segítségével. Ezután a Rolls Royce két modellje látható. Az elegancia és az egyediség egyértelműen látszott, mert külön el voltak kerítve és hostessek vezették a látogatót az autókhoz.
Továbbhaladva a legújabb modellek csúcsjárgányai voltak láthatóak, a legújabb innovációkkal felszerelve. Az autókba bele lehet ülni, kvázi ki lehet próbálni őket, amely nem pótolja a vezetési élményt, de így is tapasztalatokkal gazdagodhatunk. A Mini standja még nem volt készen, azon még elkerítve dolgoztak a munkások, nem sokkal később készültek el. Ezen az alsó szinten található egy étkezde és egy márkabolt, ahol BMW tárgyakat lehetett vásárolni súlyos eurókért. 
A második emeleten egy átjáró található a múzeumhoz és a gyárhoz, valamint egy étterem, amelyből szintén a gyár és a múzeum látszik. Ebben az épületben kapott helyet egy autó átadó, ahol a vásárló kérheti, hogy ott adják át az autóját puccosabb ceremónia keretein belül. A második emeletről rálátás nyílik erre a helységre. Párhuzamosan több átadás is zajlik, de minimum 8-10 darab autó várja, hogy átadásra kerüljön. 
Ez a helység lehetőséget ad a hétköznapi ember számára is, hogy testközelből ismerje meg a márka adta élményt. Ez kellemes kikapcsolódást nyújt egy fárasztó városnézős nap után.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése