Oldalak

Keresés

2012. július 30., hétfő

Múzeumok a fővárosban - Álomautó kiállítás


Amerikai autócsodák Budapesten

Budapest XXII. Kerületében Budafok-Tétényen a Leányka utca 1 (korábbi Törley pezsgőgyár) szám alatt található a hely, amely otthont ad az amerikai Álomautó kiállításának. A múzeum bejárata előtt, gyakorlatilag a múzeum kertjében alakították ki a parkolót, amely ingyenes. A helyszín egy bunkerhez hasonlít, mert egy „hegy” gyomrában lett kialakítva, mintha egy nagy borospince lett volna hajdanán. Mivel egy elég meleg hétvégi napon látogattam el, ezért a bent tapasztalt hűs klíma nagyon jól esett. Bent valóban mesterségesen is alacsonyan tartják a hőmérsékletet, kb 15 fok, ezért a fázósabbak készüljenek pulóverrel vagy egy melegebb felsővel. A belépő ára átlagosnak mondható, 1.500,- Ft egy felnőtt számára, de természetesen gyerek és csoportos kedvezmények is igénybe vehetőek. A kiállítás a hét minden napján nyitva áll a látogatók előtt, 10-16 óráig, hétvégén 17 óráig is. A helyszín tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, mert a buszok közül a 33-as, 14-es, 114-es jár erre, valamint a 47-es villamos. Mindengyik esetében a Savoyai János térig kell utazni, onnan már látható a bejárat, nem kell sokat sétállni.
A teremben rengeteg autócsoda került kiállításra, közel 50 autót lehet megtekinteni. Kivétel nélkül mindegyik felújított oldsmobil. Minden autónál található egy rövid áttekintés az autó eddigi történetéről, mikor gyártották, mennyi darabot gyártottak, néhány műszaki paraméter, esetleg valamelyik híresség vásárolt e belőle akkoriban. Feltüntetésre kerül egy forintos összeg is ezen az információs táblán, amely az adott gépjármű vételárát jelenti, tehát ezek az autó megvásárolhatóak, rendelkeznek érvényes műszakival is. Az árak változatosak voltak, akár már öt millióért is lehetett autóhoz jutni, de harminc milliós autót is láttam.
Bár kijelölt haladási irány nincsen, de szépen szisztematikusan magunkévá tudjuk tenni az autócsodákat. Találkozhatunk itt több jeles amerikai autómárka képviselőivel, mint például Buick, Cadillac, Rolls Royce, Mercedes-Benz, BMW, Dodge, Bors, Chevrolet, Plymouth, Pontiac, Lincoln, Ford és néhány kevésbé ismert márkával is mint például DeSoto, Oldsmobile, Edsel.
Sajnos itt is él az a múzeumi szabály, hogy mindent a szemnek és semmit a kéznek, így beleülni, hozzáérni nem lehetett, tehát marad a közös fotó és a látvány. Azért néhány autó esetében el kellett gondolkodnom, hogy mi ihlette a tervezőket és a kivitelezőket, látva a végeredményt. Az üzemeltetők arra is gondoltak, hogyha a látogatók megfáradnak, akkor le tudjanak ülni, megpihenni egy rövid időre. A "szófákat" egyes kiszuperált autók hátsó üléssora biztosította, ötletesen megoldva.
A kijáratnál található egy ajándékbolt. Ez nekem picit elnagyzoltnak tűnt, igazi souvenirt nem tudtam választani. Voltak nagy modell autók tízezer forint feletti áron, gyerekeknek való játékautók, hűtőmágnes a kiállított autók fényképével, faliórák és 3D-s képek. Mindent egybevetve élményt nyújtott a múzeum, mert olyan autókat láthattam élőben, amelyeket eddig legjobb esetben is filmekben láthattam. Akik szeretnének bepillantást nyerni az amerikai életérzés eme részébe, azoknak ajánlom. Akár még gyerekekkel is érdemes ellátogatni ide, bár az hogy nem lehet az autókhoz érni, sírás forrása lehet.


Bár nemcsak tengerentúli járművek vannak kiállítva, mégis ők uralják és viszik el a pálmát, ez egy csipetnyi történelem az 1950-es amerikai autóiparából…. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése