Oldalak

Keresés

2011. december 12., hétfő

Adventi vásár a sógorok fővárosában

A bécsi karácsonyi vásár
Nagyon régóta hallom ismerősöktől, barátoktól, hogy karácsony előtt a bécsi adventi vásárba ellátogatnak és bevásárolnak karácsonyi ajándékból. Lassan három éve tervezem én is, hogy kilátogatok, de eddig nem jött össze. 2011-ben viszont egy kisebb baráti társasággal összejött a szervezés és az ezüst hétvége szombatján kiutaztunk Bécsbe. Mint utóbb kiderült minden magyar honfitárs is így gondolkodik, mint én, mert iszonyatos tömeg volt kint a városban, csakúgy, mint az autópályán.
A magyar és az osztrák főváros kb. 250 km távolságra vannak egymástól. Ha osztrák autópálya matricával nem rendelkezünk még, akkor javaslom az M1/M7 kivezetőjénél lévő OMV kútra hajtsunk be, mert ott lehetőség van matrica vásárlására, amely 10 napig érvényes és ára 2.720. Ft. A magyar 4 napos matrica pedig 1.650 Ft-ba kerül. Úgy terveztük, hogy a hármas számú metró (U3) Erdberg megállónál lévő P+R parkolójában hagyjuk az autónkat, 3€ / nap / gépkocsi áron. A parkolóház és a metrómegálló épülete össze van kötve egy fedett híddal, így védve vagyunk esőtől, széltől vagy havazástól. A tömegközlekedéshez többféle jegyet is kínál a bécsi közlekedési társaság, van napi jegy 5,70 €-ért, de hétfőtől szombatig lehet használni egy bécsi bevásárló kártyának nevezett jegy, amellyel 8:00 – 20:00 között lehet közlekedni. Ennek ára 4,60€.
A metróval alig utaztunk 10 percet és máris a Stephansdom bejáratánál jöttünk fel az aluljáróból, ahol hömpölygő tömeg fogadott bennünket. Előzetesen készültünk útitervvel és el is indultunk a belváros sétáló utcáin a Hofburg irányába. Menet közben még csak elvétve voltak vásári bódék, azokból is inkább a forralt bor illatát lehetett érezni, mintsem a hangos alkudozások zaját. A sétánk következő állomása a városháza előtti téren elhelyezett vásári sokaság volt. Itt megkóstoltuk a forralt bort, a sofőrök a forró csokoládét, amely ára 3-4€ körül mozogtak, a karamellizált pisztáciából 10 dkg 3,3€ volt. A tömeg itt sem apadt és teljesen esélytelen volt, hogy a pavilonok között ide-oda bóklászni és nézelődni. Miután a tömegből kiszabadultunk a Mária Terézia téren keresztül az ismert Mariahilfer strasse felé vettünk az irányt. Az egész utca le volt zárva és át van adva a gyalogosoknak. Itt kettévált a csapatunk, egyik része meglátogatta a Schönbrunni forgatagot, másik része pedig a Mariahilfer-rel párhuzamos, már-már eldugott utcákat tekintette meg. Mindkét helyszín nem fért volna bele az időnkbe, de mindkettő megérte a későbbi beszámolók alapján. A külön töltött szabadprogramot követően újra egyesültünk a Stephansdom lábánál, hogy a kivilágított Bécset is szemügyre vehessük. Az utcák felett sorakoztak a díszkivilágítás szebbnél szebb fehér és piros színben pompázó égői. Kevés sétát követően útnak indultunk a parkolóház felé.
A rendezvények több helyszínen vannak megrendezve és mindenhol más színű kerámiabögrébe lehet kérni a melegítőket, amelyek 2,5€-ba kerülnek ugyan, de visszaválthatóak. Volt zöld, fekete, piros, kék, sárga, amelyeket én láttam, de elképzelhető, hogy még több színben pompáznak. Ami furcsa volt, hogy egyik helyszínen sem szóltak karácsonyi dallamok, mindenhol csak a tömeg morajlását és magyar hangokat lehetett hallani. Én úgy vélem, hogy egy-egy napra vagy délutánra nem éri meg átruccani és megtekinteni a rendezvényt, javaslom, hogy egy hosszú hétvégét ilyenkor tervezzen be. A vásárt nem hétvégén, hanem hétköznap látogassa meg, mert akkor kevesebben lehetnek és a hétvégére kirándulásokat tervezzen be. Rengeteg belföldi és külföldi utazási iroda hirdeti az akciós szálláshelyeket egy maximum két éjszakára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése