Oldalak

Keresés

2009. április 22., szerda

Síelés - Lachtal


Március második hetében néhány kollégámmal elmentünk sielni a stájerországi Lachtal síterepre. A szállásunk a Monarchia Parkban volt, amely egy pályaszállás. Úgy kell elképzelni mint egy kis falut, kb 15 önálló kisházból és egy központi házból (wellness, étterem, recepció stb.) állt. Megközelítése nehézkes volt, aminek az oka a nagy hó volt, de végül is sikerült az autókkal is megmászni a lejtőket, és elfoglalhattuk a szállást. Egy házban 4 szoba volt, kettő a lenti kettő pedig a felső szinten, a "lépcsőházban" pedig volt síléc tároló minden szobának külön. Az apartmanok nagyon jól felszereltek voltak, kivéve a ruhás szekrényeket, mert kipakolni szűkösen tudtunk a táskáinkból. A fürdőszobától külön volt a mellékhelyiség, a hálószobába be volt zsúfolva egy emeletes ágy és egy franciaágy. A nappaliszoba, a konyha, ebédlőasztal egy légtérben volt és innen nyílt az erkélyünk is. A konyhában minden volt (itt edényre gondolok), ami a vitt ételek elkészítéséhez és elfogyasztásához kellett. Ott tartózkodásunkkor végig szakadt a hó, éjjel-nappal, így a pályákra nem lehettet panasz. Talán az, hogy az óriási havat nem tudták minden reggelre elsimítani, mert annyira esett.
A szálláshoz, szinte az ajtóig, a pályáról lehetett lesíelni. A síterepen főleg csákányos felvonó (néhány közülük még üzemanyaggal ment, nem árammal!!!!!!!!) működött és egy ülős. A feévonók nagyon hosszúak voltak, itt egy kilóméter feletti hosszra kell gondolni, és nem volt kényelmes a csákányon ilyen sokat menni, ráadásul meredekebb szakaszokon. A pályarendszeren egyébként 7 felvonó üzemel, mintegy 140 hektáron. A tájékoztató füzet szerint ez Európa legmagasabban fekvő szélerőmű parkja. A csúcsról lehetett látni a hegygerincen felépített és működő szélerőműveket. Ezzel elárultam, hogy a hóesés mellett a szél is jelen volt. Egyes pályaszakaszoknál a pályáról lefújta a havat és ott jeges lett, nem volt élvezetes. Számomra az furcsa volt, hogy a meglévő hüttékből (helyi érdekeltségű kocsmákból) mindössze 2 volt nyitva, a többi 4-5-nél nem volt még mozgás sem.
Szegedről kb 610 km távolságra található.
A pályarendszer kicsi, hosszú kényelmetlen felvonók vannak, de ez azt is jelenti, hogy a pályák is hosszúak. A főszezonban 3 napos bérlet ára 90 EUR körül van, a szállásért pedig fejenként 45 eFt-ot fizettünk (ha jól emlékszem). Ezen költségeken felül az üzemanyagot és az étkezést kell kalkulálni. A faluban található étterem szerintem drága, illetve a szaunáért kért 5 Eurós belépőt is sokallottam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése