Oldalak

Keresés

2011. október 4., kedd

Autógyár látogatás a Kisalföldön

A győri Audi Biztosan többen hallottak már a méltán híres német márkáról és arról, hogy a rendszerváltást követően, 1993-ban úgy döntött, hogy hazánkban is gyárat hoz létre, amely az elmúlt évtizedben sok változáson, bővítésen ment keresztül. Elhatároztam hát, hogy kívülállóként ellátogatok a gyárba. Utánanéztem, hogy erre van e lehetőség. Szerencsémre nem kellett sokáig keresgélnem, mert a honlapon rábukkantam egy menüpontra, hogy "Gyárlátogatás", ahol a szükséges információkat és látogatási feltételeket meg lehet tudni.

A látogatási időpontok hétköznap délelőtt vannak 10h, 11h és 12h órakor és alkalmanként a csoportok maximum létszáma 20 fő lehet. A jelentkezés a honlapon lehetséges, ki kell válasszuk, hogy melyik napon és időpontban szeretnénk megejteni a látogatást. Minden időpont mellett szerepel, hogy mennyi szabad hely van még az adott csoportban, megkönnyítve ezzel a megfelelő, szabad időpont kiválasztását. Ezután a nevünket, egy igazolványunk számát és egy e-mail címet kell megadni és ezután 1 napon belül kapunk egy válasz e-mailt, hogy fogadták a jelentkezésünket és várnak a megjelölt időpontban.

A gyár a győri ipari park közvetlen szomszédságában található, a cím Kardán u 1, csakhogy az autógyártáshoz hűek legyenek. A helyszínre érkezve óriási parkolókat találni, amely mögött ott magasodnak a gyár épületei. A főbejárat mellett található a látogatóközpont, ahol a résztvevők gyülekezhetnek. A várakozási időt a helyi büfében vagy a souvenir shopban el lehet tölteni. Amikor ott jártam a résztvevők személy azonosságát nem ellenőrizték le. Az idegenvezetés egy rövidfilm megtekintésével és egy prezentáció meghallgatásával indult, amely kb. 25 percet tett ki. Ezt követően mindenki kapott egy fülhallgatót, amin keresztül az idegenvezető által elmondottakat lehetett hallani. Erre azért volt szükség, mert a gyárban nagy zaj van és a csoportnak libasorban kell sétálnia a kijelölt útvonalon. Megtekintettünk egy motorgyártó sort, alváz és karosszéria összeszerelő üzemrészeket valamint a végtermék legördülését a gyártósorról. Annak ellenére, hogy az üzem fő tevékenysége a motorgyártás, de két modellt is itt készítenek, az új TT és az A3-ét.

A gyár területén fényképezni és videót készíteni nem lehetséges, de olyan érzés volt a patyolat tiszta gyáregységekben sétálni, mint azt a Gyáróriások című TV műsorban lehet látni.
Ahogyan bevezetőmben írtam, a gyár nagyon sokat fejlődött az elmúlt években és ez a trend nem állt meg. Jelenleg zajlik egy 900 millió eurós beruházás, amelynek végeredménye, hogy ez lesz a negyedik olyan Audi gyár, amelyben az autó az alapanyagok beérkezésétől kezdve az autó szalagról történő legördüléséig teljes egészében itt készül el, amelyhez kb. 11 óra szükséges az elhangzottak szerint.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése