Oldalak

Keresés

2011. augusztus 28., vasárnap

Múzeumok a fővárosban - Zwack Unicum

Zwack Múzeum és Látogatóközpont

„ Das ist ein Unicum!" ahogyan 1790-ben II. József császár kiáltott fel, amikor is megkóstolhatta a bécsi udvar magyar orvosa által készített italt. Így egyben a nedű névadója lett. Az Unicum gyártását jó egy fél évszázaddal később kezdték el 1840-ben. A múzeum a Soroksári úton található, ahová 1892-ben költözött a gyár, a Látogatóközpontot és a Múzeumot pedig a Dandár utca felöl lehet megközelíteni.

A múzeum és a látogatóközpont is a gyár épületében kapott helyett, amely kinézete a régmúltat idézi fel. Nekem nagyon tetszett kívülről is és ha ezek a téglák beszélni tudnának…. Miután egy fotocellás ajtón bemegyünk az épületbe jobb kéz felé a mintabolt található, ahol a múzeumba szóló belépőjegyet meg lehet vásárolni, míg bal kéz felé maga a múzeum kapott helyett. A felnőtt belépő kóstolással együtt 1.800,- Ft (kóstoló nélkül 1.400,- Ft). Amennyiben 18 évnél fiatalabbak is kedvet kapnának ellátogatni ide, ők 1.000,- Ft-ért nézhetnek körül, de kóstolást a jegy ára nem tartalmaz, nem is tartalmazhat. A mintabolt hétköznap van nyitva 9-18 óráig, míg a múzeum 10-18 óráig. Előzetes egyeztetést követően lehetőség van a régi lepárló üzem megtekintésére, amelyet még a mai napig használnak és az „Unicum szíve”-nek neveznek.

Én egy hétfői napon valamivel 12 óra után érkeztem meg a múzeumba. Kevesen voltak, rajtam kívül 3 látogatót számoltam. A jegy megvásárlását követően a program egy kb 25 perces kisfilmmel indult, amely a Zwack család történetét meséli el a kezdetektől napjainkig. Nagyon élveztem, hogy egyedül voltam a vetítő teremben és magyarul megnézhettem a filmet, amelyen korabeli híradók részletei, fényképek és egyéb tudósításokat láthattunk Zwack Péter narrációja mellett.

A Zwack család és az Unicum történetének néhány fontosabb állomásai:

  • 1790-ben dr. Zwack megalkotta a gyógyító elixirt II. Józsefnek, aki az ital névadója lett
  • 1840-ben az egyik leszármazott, ifj. Zwack József megalapítja a gyárat
  • 1886-ben Zwack Lajos csatlakozik apja cégéhez
  • 1892-ben a jelenlegi helyére költözött a gyár
  • 1895-ben megkapja a Császári és királyi udvari szállítók címet
  • 1915-ben a Generálisként emlegetett Zwack József elhunyt
  • 1926-ban Zwack Béla és fivére János is csatlakozik a vállalathoz
  • 1935-ben VIII. Edward látogatást tett a kecskeméti Pálinkafőzőben, ahol kijelentésével ő is beírta magát a Zwack történelembe: „szódával jobb, mint a whisky, teában jobb, mint a rum”
  • 1945-ben a II. világháborút követően Zwack Béla családjával itthon maradt és elkezdte a gyár újjá építését, amely több évet vett igénybe.
  • 1948-ban a lebombázott gyár teljesen újjáépült, amelyet az állam el is kobzott
  • 1958-ban az amerikai Kraus Bros & Co. Megegyezik az államosított gyárral a szeszesitalok importjáról, így János pert indított a Magyar Állam és a Kraus Bros & Co. Cég ellen, amit meg is nyert, amellyel nemzetközi precedenst teremtett. Az eredmény az lett, hogy a magyar cég nem használhatta a Zwack nevet és az italok exportját megtiltották nyugat felé
  • 1958-ban Béla és felesége emigráltak Olaszországba
  • 1958-ban a fivérek két hét különbséggel elhunytak, a cég vezetését özvegyeik vették át
  • 1970-ben elhunyt Zwack Péter édesanyja, Dodó néni, így Péter Olaszországba ment, hogy felügyelje az Unicum gyártását és forgalmazását.
  • 1987-ben második feleségével és 2 gyermekével hazaköltözik és osztrák partnerével Emil Underberggel vegyes vállalatot alapítanak 50%-os tulajdoni résszel, a másik 50% a Budapesti Likőripari Vállalaté, amelyet a privatizációk során megvásárol.

Amennyiben külföldi vendégekkel szeretnénk ellátogatni ide, ne ijedjünk meg, mert angol, német és olasz nyelven is megtekinthető a kisfilm. A vetítés a magasföldszinten zajlott, ami után az első emeletre kellett felmenni, ahol a kiállításnak helyet adó helyiség az egyik irányba, a másikba a kóstoló szoba található. Az épületet áthatotta az Unicum jellegzetes illata. A filmen már korábban megismert történet tárgyak, ereklyék formájában elevenednek meg. A kiállított tárgyak jelentőségét és megértését magyar és angol nyelvű kommentárok segítik. A helységben galériát is kialakítottak, ahol egy üvegből készült minipalack gyűjteményt állítottak ki. Ez egy korábbi gyárigazgatónak köszönhetően került összegyűjtésre, a számuk eléri a 15.000-et, egyes leírások szerint a 20.000-t is. Élveztem, hogy egyedül voltam a múzeumban, mert így akár többször is végig nézhettem a vitrineket és a kiállított tárgyakat. Ezen a szinten található még a kóstoló terem, ahol a székek, asztalok és az Unicum illat mellett további információk, plakátok találhatóak.

Néhány érdekesség, amire a múzeumban fény derült, amolyan kedvcsinálónak:

  • A címkén látható kereszt használatához a Vöröskereszt engedélye kellett, de mivel idővel az engedély beszerzése nehézkessé vált, ezért a kereszt arany színűvé, míg a háttere pirossá alakult át az idő során.
  • Az Unicum több mint negyven gyógynövény összetevőből áll és akár csak egyet is, ha elvennénk, a nedű rögtön elveszítené varázsát.
  • A két fivér Béla és János együtt irányították a vállalatot a két világháború között, de volt hogy nem beszéltek egymással csak az ügyvéden keresztül, akit a két iroda közé ültettek le
  • Az exportjuk nagy része Amerikába ment, de a szesztilalom komoly csapást mért rájuk és neonlámpa gyártásába kezdtek, míg a szesztilalmi törvényt el nem törölték.
  • Kizárólagos import jog a new yorki Kraus Bros & Co. Céggel a Zwack termékek amerikai importálására
  • Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrában is kialakítottak egy múzeumot, ahová előzetes bejelentkezés révén lehet betekintést nyerni immár 2006 óta.

Miután megnéztem mindent a minatbolt felé vettem az irányt. A múzeum ezen részéből egyszerűen nem lehet kimenni, mert mágneskártyával engedik be az embereket és ki is, így eltelt néhány perc míg valaki észrevett, hogy ki szeretnék jönni. Addig szétnéztem a lépcsőház alsó részén, ahol a vendégkönyv van kitéve, illetve egy fotó sarok. Itt a legismertebb Unicum plakát, a vizes ember, akinek a feje helyére a miénket bele tudjuk tenni és egy emlékképet tudunk készíteni.

A mintaboltban lehetőség nyílik ajándék vásárlására. Rengeteg ital található meg itt, a Zwack által gyártott és forgalmazott italok, továbbá magyar és külföldi borok, szuvenírek. Néhány ajándék ötlet és áraik: magyar nyelvű prospektus, amely a család és az Unicum történetét mesélik el, 210,- Ft, Unicum kehely pohár kalibrálás nélkül 250 Ft , toll 100 Ft, vizesember hűtő mágnes 400 Ft.

A Zwack Múzeum és Látogatóközpont megtekintését feltétlenül ajánlom mindenki számára, sőt érdemes a gyárlátogatással és idegenvezetéssel is egybekötni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése